Primul an din viata unui copil este o perioada plina de magie pentru parinti, care se adapteaza la noul lor rol si la schimbarile continue ale primelor 12 luni.

Desi majoritatea parintilor se concentreaza pe igiena personala si pe confortul celor mici, expertii subliniaza ca jocul si jucariile joaca un rol esential in dezvoltarea bebelusilor in primul an de viata.

Bebelusii se joaca inca din primele zile de viata!

Este important sa ne amintim ca bebelusii incep sa se joace inca din primele zile de viata. Primele jucarii ale lor sunt chiar propriile lor maini si picioare.

Dupa varsta de patru luni, pot fi introduse jucarii precum paturicile cu activitati, jucariile de plus si zornaitoarele.

La aceasta varsta, sunt recomandate jucariile colorate care produc zgomote, au o textura moale si nu cauzeaza rani sau durere.

Ar trebui evitate jucariile grele. In primul an de viata, bebelusul isi imbunatateste miscarile mari, deci dupa varsta de 6 luni i se pot oferi jucarii de plus moi care pot fi apucate si aruncate.

La sfarsitul primului an de viata, bebelusul poate sa stea in fund, poate sa se ridice in picioare si poate sa foloseasca jucariile Montessori.

In primul an de viata, orice obiect poate fi o jucarie

In primul an de viata, orice obiect poate fi considerat o jucarie. De la animale de plus colorate, oglinzi bine incorporate, puzzle-uri din lemn si masini cu roti mari, pana la obiectele care fac zgomote puternice.

Trebuie sa recunoastem ca la aceasta varsta, orice obiect personal sau orice vas de bucatarie poate deveni o jucarie. Bebelusii nu sunt pretentiosi, atat timp cat sunt lasati sa exploreze sau sunt luati in seama.

Cratitele din bucatarie, ligheanele de la baie, cosul de rufe sau tacamurile de masa pot deveni jucariile preferate.

Cum se aleg jucariile pentru copii mici?

Selectarea jucariilor pentru bebelusi trebuie facuta cu mare responsabilitate. Acestea nu trebuie sa fie compuse din parti mici sau sa aiba parti detasabile.

Jucariile din plus trebuie sa fie de calitate buna, materialul nu trebuie sa se desprinda. Obiectele alese pentru joaca celor mici trebuie sa fie in primul rand sigure, sa nu poata fi introduse in gura sau in nas, sa nu aiba parti ascutite sau prost finisate, sa nu fie dure pentru a provoca durere.

Primul an de viata este anul jucariilor din plus, al cuburilor usoare si al jucariilor din plastic. Copii mici tind sa introduca in gura orice, deci obiectele selectate trebuie sa fie prietenoase.

Evitarea jucariilor cu componente electronice

Jucariile cu componente electronice, precum cele care emit sunete puternice sau au lumini intermitente, pot fi adesea prea stimulante pentru bebelusii mici.

Acestea pot fi de asemenea periculoase daca bebelusul ajunge la baterii sau la alte parti electronice.

Verificarea sigurantei jucariilor

Inainte de a cumpara orice jucarie, este important sa verifici daca aceasta este sigura pentru bebelus. Jucariile trebuie sa fie netede, fara margini ascutite, iar partile mici care pot fi inghitite trebuie sa fie bine fixate. De asemenea, verificati daca jucaria este confectionata din materiale non-toxice.

Stimularea dezvoltarii prin joc

In cele din urma, jocul este o modalitate excelenta de a stimula dezvoltarea bebelusului. Jucariile care incurajeaza interactiunea, explorarea si rezolvarea problemelor pot fi foarte benefice.

Acestea pot include blocuri de constructie, puzzle-uri simple si carti de povesti interactive.